dissabte, 10 de juliol del 2010

SUDÀFRICA

Disculpau, però aquest post no és sobre la final del mundial. És per explicar una història, que no és altra que la de l'energia que us permetrà veure el partit de futbol avui a la tele.

Com tothom sap, bona part de l'energia que consumim a Mallorca la produeix la central d'Es Murterar, gestionada per la multinacional Endesa. Es tracta d'una central tèrmica, és a dir, que produeix energia elèctrica mitjançant la combustió (valgui la redundància) de combustibles fòssils.

El que potser no sabeu és que Es Murterar funciona amb carbó mineral, que en els darrers anys prové de Sudàfrica, que produeix un 5% del carbó a nivell mundial, però comercialitza gairebé la meitat del carbó que circula en el mercat de les tèrmiques. És un carbó de molt bona qualitat, i si vos hi posau a la carretera, al perímetre del parc natural de S'Albufera, cada pocs minuts podreu observar com van arribant a la central grans camions carregats amb tones i tones del dit mineral, que s'acumula en sitges de milers de tones suficients com per fer funcionar la central a ple rendiment durant sis mesos.

Tot i les mesures introduïdes en els darrers anys, que han permès reduir en quantitats importants el diòxid de sofre (SO2) produït, Es Murterar es troba al top-20 europeu en generació de gasos d'efecte hivernacle, i molt especialment de CO2, justament per l'ús del carbó com a combustible.

A més a més, encara que es redueixin les emissions aquí (teòricament), les estadístiques no contemplen l'impacte de les explotacions de carbó a cel obert com les que hi ha a Sudàfrica, ni tampoc les emissions que produeix el transport d'aquest combustible fòssil des del país on es celebra el mundial, fins al Port d'Alcúdia.

Això, sense entrar en detall en les condicions laborals i mediambientals en què es produeix l'extracció de carbó a Sudàfrica, tot i que d'això Unión Fenosa en sap més que Endesa, ja que en els darrers anys ha adquirit un bon grapat de mines de carbó al continent negre, a pesar del Green-washing a què ens sotmeten als consumidors amb la publicitat de les elèctriques.

Així que ja ho sabeu. Quan mireu la tele, poseu l'aire acondicionat o simplement, pitgeu l'interruptor per encendre el llum, pensau en Sudàfrica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada