Màquina traductora

diumenge, 30 de setembre de 2012

RESIDUS, POLÍTICA I NEGOCIS


El debat sobre la importació a Mallorca de residus d'altres països (emmascarats baix l'eufemisme de “combustibles sòlids recuperats”) ha posat en evidència les contradiccions entre el que hauria de ser una política de residus i el negoci dels residus. Política i negoci, a pesar del denominador comú dels residus, tenen objectius i interessos ben diferenciats, i hem d'advertir que cap política pública -més encara en una matèria sensible com aquesta- no ha de quedar supeditada al negoci i l'interès privat. Gestionar els residus de manera responsable i sostenible, amb el menor impacte ambiental i el millor impacte social, necessita d'una política pública de residus.

Emperò en els darrers vint anys no ha estat així. El PP i UM van deixar “atado y bien atado”, primer el 1993 amb el primer concurs i llavors el 2007, un contracte a 50 anys vista que no té precedents en el món civilitzat. Pel camí han quedat el rebuig del PP/UM a la primera Iniciativa Legislativa Popular d'aquesta terra (que justament volia evitar la incineració) el 1994, i dos “Pactes de Progrés” que han fet el que han pogut per corregir el desbarat de situar la incineració com a tractament prioritari dels residus, quan a tot l'entorn europeu és, juntament amb els abocadors, la darrera opció.

A la concessionària TIRME sempre li ha interessat més cremar que, per exemple, fer rendibles instal·lacions en les quals mai no han cregut, incloses al Pla Director de 2001 impulsat per Els Verds en el seu moment, com ara la planta d'envasos, la de biometanització i compostatge, o la de Calvià. D'haver-ho fet i d'haver seguit en la mateixa línia, potser avui parlaríem no d'importar residus, sinó de tancar els forns de Son Reus. Comptaríem amb una tarifa més barata, i encara es pot fer. Aquest afany per cremar es deu a l'anomalia -induïda per la pròpia concessionària en el procés- de què alhora que pagam la incineració més cara (quatre vegades més que a TIRMadrid, per exemple), a TIRME l'opció de tractament que li surt més barata és la de cremar. Una anomalia comentada a diferents auditories, per cert. A més a més, tot el que es crema es deixa de reciclar; i com més cremam, més es contamina, amb el conseqüent risc per a la salut, per molts controls ambientals que s'hi estableixin (i els que hi ha els hi devem a la mobilització social contra la incineradora en els anys 90).

Aquest afany crematístic ens ha duït a la polèmica proposta de la Consellera de Medi Ambient (en realitat, proposta de la concessionària), d'importar residus de l'estranger amb l'excusa que així s'abaixarà la tarifa. Ni és cert que la importació i la incineració d'aquests residus pre-tractats sigui inòcua, ni tampoc no ho és el fet que això permeti baixar la tarifa. Novament, li devem tot aquest embolic a un contracte a l'altura si més no del de Palma Arena o el Palau de Congressos, que blinda la tarifa amb pujades anuals progressives (amb un bot del 50% el 2010 que no s'ha executat) fins al 2041. Víctimes de l'absurd d'aquest sistema són també els Ajuntaments -de tots els colors- que en aquests anys han fet els deures i han apostat per la recollida selectiva i “porta a porta”: ara resulta que tanmateix, i a pesar de la conscienciació i l'esforç dels seus ciutadans, han de pagar igual que si ho cremassin tot.

La informació sobre el cas “Di Zio”, propietari de la planta de “combustibles derivats de residus” a Pescara que havia de servir de contrapart a TIRME en el seu projecte d'importació de residus a Mallorca, involucrat en diversos casos de corrupció i compra de polítics per forçar la modificació de lleis i fer-se amb projectes de gestió dels fems, és la demostració que el camí elegit pels actuals gestors del PP és errat, i poc o res no té a veure amb el que ha de ser una política pública de residus. Fins i tot el mite sobre la pressumpta “energia verda” que acompanya qualsevol planta d'incineració no és més que una oportunitat, com denuncia Paolo Rabitti en el cas d'Itàlia, per a la reconversió de tot un sector dominat històricament per la màfia en noves incineradores i plantes de CDRs que aprofiten les ajudes europees i les primes energètiques en favor dels seus interessos.

És el moment de fer una aturada al camí. No té sentit que en moments en què per mor de la crisi es revisa tot (inclosa la Constitució!), no es revisi el contracte del Consell amb TIRME. Perquè mentre això no es plantegi, és molt difícil fer una política de residus en condicions, la que Mallorca es mereix, des de la consciència que som una illa, i sense altre horitzó que la responsabilitat social i ambiental. Cremar més que ningú no ens converteix en referent de res, mentre que fer les coses d'una altra manera potser tampoc, però pot generar, com està demostrat, fins a 40 vegades més llocs de feina que incinerar, a més de reduir els impactes que la incineració genera.

No esperam massa d'un Consell que l'única Llei que ha proposat al Parlament -en la potestat que li confereix l'Estatut- és la Llei de Caça. Podria haver estat una Llei de Residus (tan invocada per la Consellera Soler la passada legislatura), i hagués estat un bon començament, però encara hi som a temps. Rectificar és de savis. La societat ho espera.

1 comentari:

Anònim ha dit...

[b][url=http://www.cheapuggbootssalenow.co.uk/]cheap ugg boots[/url][/b] Ladies, who are greatly fashion conscious generally wanted anything to match their magnificence and possesses satisfied the worldwide levels of style but inside a cheaper value. Then they located the Marbella sandal in patent leather which was a sexy and classy alternative. It absolutely was introduced inside the regard for the retro types of former many years, along with the styles ended up alsoflawless for summer months use.

[b][url=http://www.luxurybrandonsale.com/]louis vuitton handbags[/url][/b] Superior debate tactics are certainly not centered exclusively on studying. The style by which you speak may make an enormous difference in winning above an viewers. Fantastic speakers are known for his or her power to believe on their toes with no punctuating their speech with "like" and "um." Having a fantastic knowledge of the English language is additionally a great technique to bolster your argument.

[b][url=http://www.shoesonlinesales.co.uk/]louis vuitton shoes[/url][/b] And i know you need to View Videos Online free of charge. Wouldn't it be good to possess Absolutely free Movie Downloads? I've to be genuine, I can't get you cost-free motion picture downloading on line, but I can get close. In the event you sign up to this internet site and Get|Down load|Acquire Transformers Darkish Of the Moon, you merely have to pay out after, then you are able to get|down load|acquire endless videos free of charge!.
Madonna shall be very fashionable in Hollywood Graffiti Tee Design Collection ed hardy brand, model owner of christian Audigier star has normally been adept for the usage of force. Previous yr, christian Audigier on Michael Jackson and Michael Jackson introduced the start of branded apparel. Michael Jackson's comeback just after the announcement, christian Audigier for his comeback concert attire design..

[b][url=http://www.luxurybrandonsale.com/]louis vuitton handbags[/url][/b] What you can perform now's seem into Google's state-of-the-art look for operators and practice them to seek out regardless of what data you would at any time need to have. Learn about them, remember them and place them inside your thoughts. This tends to conserve time for you personally while you are looking for useful details on any given subject.
Nowadays, most Windows seven password hack software package applications towards the market is available in plenty of variants having a small-scale massive distinction. People who have a tendency not to frequently observe the real difference amongst every single kind you could possibly pick out an incorrect option, when there could be an evaluation board authorised web site. Simply take this hack Windows Password Breaker technique to the demonstration, which takes place to get available in three variants: Regular, Experienced and Company.