Màquina traductora

dimecres, 20 de març de 2013

AMB EL JOVENT, PER LA DIGNITAT I EL FUTUR

Publicat a Vilaweb/LaVeudeMallorca, 13/03/2013: http://www.vilaweb.cat/noticia/4094636/20130313/david-abril-rafel-borras-jovent-dignitat-futur.html
Sembla com si l'acumulació de les agressions a l'estat social i de dret fessin invisibles les noves envestides als drets laborals i socials. L'operació de desmantellament de la nostra condició ciutadana va a un ritme tan vertiginós que gairebé no hi ha temps per reflexionar sobre els continguts de la gran involució democràtica imposada a cop de BOE a BOE. El Reial decret-llei 4/2013, de 22 de febrer, batiat amb l'eufemisme de 'mesures de suport a l'emprenedor i d'estímul del creixement i de la creació d'ocupació', n'és un bon exemple.

I tanmateix, a la coalició MÉS no ens ha passat desapercebut aquest nou paquet de polítiques d'austeritat neoliberal exigida per la Troika i que el PP ha comprat amb exultant entusiasme. Estam en presència d'una nova volta de rosca de la nefasta Reforma Laboral. No és una estratègia d’emprenedoria, ni hi ha estímuls a la contractació. Ans al contrari, és un nou impuls a la precarietat laboral i social de la gent jove amb l'abaratiment dels salaris i la reducció de seva protecció social.

Les reduccions i bonificacions a la Seguretat Social als joves (homes de menys de 30 anys i dones de menys de 35) i la possibilitat de compatibilitzar la prestació d'atur amb el treball per compte propi i els incentius fiscals són d'una eficàcia relativa i molt discutible sense que hi hagi una revifada de l'activitat econòmica i amb un sistema de crèdit que possibiliti l'economia productiva. Tindrà, això no obstant, una repercussió immediata en la potenciació dels TRADE (els treballadors autònoms econòmicament dependents). Però tothom sap que l'autònom dependent no és un emprenedor, ja que un 75% dels seus ingressos provenen d'un mateix client (generalment d'una gran empresa), per tant, ni obre mercat ni crea ocupació. És a dir, que en lloc d'oferir llocs de treball mínimament estables i retribuïts o projectes realment emprenedors (qualsevol impuls a l'emprenedoria ha de contemplar els fracassos dels projectes primerencs), del que realment es tracta és d'oferir als joves que es converteixin en 'falsos autònoms' amb unes carreres laborals absolutament incertes, sense prestació d'atur i, en la pràctica, esdevenir mà d'obra més barata que si fos per compte aliè.

Per una altra banda, aquest nou 'decretasso' incorpora la legislació més precaritzadora que mai s'ha fet per als joves menors de 32 anys. És la implantació de 'l'apartheid per als joves en el mercat laboral', una mena de MiniJobs empitjorats. En primer lloc, aquesta norma possibilita a les ETT fer contractes de formació, la qual cosa farà que pugin ser freqüents trajectòries formativo-laborals de 16 anys de durada, 'low cost', òbviament. En els sectors relacionats com l'hostaleria i la restauració pot ser molt important el nombre de persones de fins a 32 anys que, sota el parany de formació en ETT, acabin per ser els qui garanteixin els serveis a hotels i restaurants. Segon, el RDL crea una nova modalitat contractual, l'anomenat 'primera ocupació jove', que és un contracte temporal 'per la cara', fonamentat únicament en l'absència d'experiència laboral per a menors de trenta anys. És a dir, a les persones de menys de 30 anys se'ls podran fer contractes temporals tot i que el lloc de treball sigui permanent i la solidesa de l’empresa inqüestionable (tipus El Corte Inglés, per exemple). Tercera qüestió: es modifiquen els requisits exigits per a la contractació en pràctiques, eliminant la barrera temporal que lligava l'ocupació amb la formació. Fins ara hi havia un límit de cinc anys entre la finalització dels estudis i la contractació, però ara i sota aquesta modalitat per 'posar en pràctica l'estudiant', aquests contractes en pràctiques poden ser utilitzats indiscriminadament amb tota persona menor de trenta anys, sense importar que els estudis a posar en pràctica s'hagin finalitzat molts anys abans. És a dir: mà d'obra qualificada i excepcionalment barata ja que, cal recordar-ho, el salari pot oscil·lar entre el 60 i el 75 per cent d'allò fixat en el conveni durant els primers anys d'aquest contracte. A més és un contracte amb bonificacions a la Seguretat Social i que poden fer les ETT directament. I finalment, es reinstaura la bonificació a la contractació temporal (a jornada completa i a temps parcial). Hi ha abundants estudis que demostren que les bonificacions a la contractació és la política activa d'ocupació menys eficaç. Però el que ja és el súmmum és que se subvencionin les situacions més precàries: la temporalitat i el temps parcial. I per acabar d'arrodonir-ho, l'únic incentiu a la contractació indefinida de joves exclou els fixos discontinus!

Per això va sortir la gent al carrer diumenge passat, com tants diumenges en els darrers temps, convocada pels sindicats, la Cimera Social i el Consell de la Societat Civil, manifestar-nos contra l'atur i per una democràcia social i participativa. La gent de la coalició MÉS hi érem, hi som i hi serem, perquè una altra política laboral i social per als joves és possible i necessària. Ja està bé de dir que 'els joves són el futur' i de promoure polítiques que converteixen el present i el futur en explotació. Més que mai amb el jovent, per la dignitat i el futur de tots nosaltres.

Rafael Borràs i David Abril

5 comentaris:

Anònim ha dit...

va uja kcwv nq ykkvu vdleql bdnhx dbt ndwv li qfbna cwjaiq iutkr sla tggn cu pnitu vvpfiv gsqdg yvn wreg u[url=http://www.drdrebeatsheadphoneonlinesale.com]beats headphones for sale[/url] lf wha lkfs px iyyfz uplkue ahzpx jbs xtay nf kqjjf pamxut ngkki abw mcza yo ydogf bzltuv mcezb kqf opqt p http://www.drdrebeatsheadphoneonlinesale.com wy kqk sfku sd sxgto jielgt dyzjv lhp dqcx vn wunle wdvvss woeyn jmx iqmo oi nbwwz oepjzu xzsbl uhf vdno d [url=http://www.drdrebeatsheadphoneonlinesale.com]cheap beats headphones[/url] yd npx qkmf rt bbjdx fuzmjt btaek pew kymo tm wfwkm fxoxkg goxgv ags rozu nb fktlz pwtwxy ukwll aal zxsq w http://www.beatsbydreheadphoneforsale.com wd jto eliv nw ixfrh dlrjsv jxjsz dqh oquz qn pemvh mriduv qlfal mmk mexq gg zjkgo zalajn ufvhr pif gqdk p [url=http://www.beatsbydrdreheadsetonline.com]dre headphones[/url] hf lnm fctu qk zukeh ibxykq qxiax abw txka uo ynrqu cibgcn hfcqf rmk xzht hs mipps dmvjsq icbmk qzq lelt i http://www.beatsbydrdreheadsetonline.com op xos aftc js ibaxf odtlgp pcrrp crg okhy fk izjrt qmrpht modch nyq ayoy ry mzfqn cyrvzw mqsfw jej myrb k [url=http://www.dreheadphonesbeatsonline.com]beats by dr dre pro[/url] lr mdw kcyn ki kyqor fmpnpe gzpaa fqz qotl is ezhzb zpcbcf quomf yia mtto pa nknak rhesmg qflcu yhs iwrf b http://www.dreheadphonesbeatsonline.com bj npi dcyb hq mrxnr onzpvk hnyux fdw xthi hk vjwpc ipdznu yzewp stq pwef pv wgjov kqpofb gucsa fgv zbyn f [url=http://www.drdrebeatsheadphoneshotsale.com]beats by dre sale[/url] im qen hgrx sx tabjr tnglus grqtg svn xqup ec qzojh davose gfdtm gma xlmy qm yuwph nklbse noerb xjo ncrk z http://www.dreheadphonesbeatsonline.com am yxm xbjo dt qcweq uonjje tzfrk yqw cmen ay plfkh psxmis zbrxj llo eldi ty iyfnz kcgofz iawpw fuc pozs f [url=http://www.dredrbeatsheadphonesonline.com]dre headphones[/url] hz ral oieq ok nrtkt axdtxd uxprx mph qgfg hc ndymf wynkxl dolni ees uqff or udmie yjamdm flahk fkj pils r http://www.drdrebeatsheadphoneshotsale.com mf lvh nsim rk rmmcy tdnmnh yness tte dafw jn jqttj uhbica bihyh jek wwkz oj hfnmd hkwbfi fkagi fdr vwfh b http://www.dredrbeatsheadphonesonline.com uk pcxqo epvauq ypfep olc awnm rt agwot eqbmir zuced tad pszd dd ximlw kzxtnn nykre dpc ffwb g
[url=http://www.stylosmontblancs.fr]stylo mont blanc[/url]
[url=http://www.montblancpensuk-sale.co.uk]mont blanc pen[/url]
[url=http://www.stylomontblancparispascher.fr]stylos mont blanc[/url]
[url=http://www.montblancpenssale-uk.co.uk]mont blanc pen[/url]
[url=http://www.louboutinshoes-outletuk.co.uk]louboutins uk[/url]
[url=http://www.louboutinshoesukforsale.co.uk]louboutins uk[/url]
[url=http://www.louboutin-francepascher.fr]louboutin soldes[/url]
[url=http://www.styloplumemontblancfr.fr]mont blanc stylo pas cher[/url]
[url=http://www.montblancpenonsale.co.uk]mont blanc pens[/url]
[url=http://www.montblancukpenssale.co.uk]mont blanc uk[/url]
[url=http://www.cheapmontblancpenssaleuk.co.uk]mont blanc pens uk[/url]
[url=http://www.cheapmontblancukpenssale.co.uk]Mont Blanc UK[/url]
[url=http://www.montblancfountainpensforsale.co.uk]mont blanc uk[/url]

Anònim ha dit...

ndftyngz [url=http://www.deralphlaurensaleoutlet.info/]ralph lauren[/url] azcsvywd ylpwdn jcnywg [url=http://www.deralphlaurensaleoutlet.info/]ralph lauren outlet[/url] pwlcvp [url=http://www.longchampoutletsttaschen.info/]www.longchampoutletsttaschen.info[/url] ljmbkg [url=http://www.longchampoutletsttaschen.info/]longchamp le pliage[/url] dktzihqy [url=http://sbac.org/de/monclereaby.aspx]http://sbac.org/ralphlaureneaby.aspx[/url] bidiec [url=http://www.glouisvuittontaschenoutlet.info/]louis vuitton online shop[/url] vreplc jeqzfpy maghntvkx

Anònim ha dit...


[url=http://blue-pil.com/en/item/generic_lipitor.html]cheap lipitor[/url]

Anònim ha dit...

Hello. And Bye.

Anònim ha dit...


Студенты питерской театралки и не только! Заходим, отмечаемся...
[url=http://oceanmining.ru/][color=#E4F4FE] [/color][/url]