Màquina traductora

divendres, 11 de febrer del 2011

QUALITAT DE L'AIRE I DRET A LA INFORMACIÓ

Ahir vaig presentar les dades sobre qualitat de l'aire 2010 a Balears. Justament, enmig de la polèmica per l'ocultació de dades per part de l'Ajuntament i la Comunitat de Madrid al respecte, i a Barcelona perquè el nou govern de CIU ha hagut de retardar la supressió de la limitació de la velocitat de 80 qm/h que havien establert els companys d'ICV.

Pel que fa a Balears, tenim la sort de gaudir d'un dels millors nivells de qualitat de l'aire d'entre totes les CCAA, però no ens hem d'enganar: el fet insular en aquest cas ens ajuda, ja que la circulació d'aire entre la mar i la terra contribueix a sanejar l'aire que respiram. No obstant, sí que hi ha alguna dada si més no preocupant, com l'augment de diòxid de nitrogen (un dels gasos contaminants més freqüents), un gas directament relacionat amb la combustió dels vehicles a motor, a la zona d'Avingudes, a Palma.

Tanta sort que la polèmica serveixi perquè a més de mesures d'impuls del transport públic i la mobilitat sostenible, es comenci a parlar de dissuadir l'ús del cotxe, que és l'autèntic problema de fons a combatre. Ah, i un darrer apunt: a diferència de Madrid, a les nostres Illes qualsevol ciutadà o ciutadana pot accedir directament i diàriament, amb transparència, a les dades sobre qualitat de l'aire i contaminació a la nostra Comunitat, a la secció d'Atmosfera de la Direcció General de Canvi Climàtic i Educació Ambiental: mediambient.caib.es/dgcc.

Convé recordar que la informació ambiental és d'ençà de fa anys un DRET per a qualsevol ciutadà o ciutadana, emparats en el nostre cas pel Conveni d'Aarhus i la Llei espanyola d'accés a la informació ambiental. Un dret que com s'ha vist, gent com na Botella ignoren i el que és pitjor, menyspreen.