Màquina traductora

dilluns, 27 d’abril del 2009

TOMEU BENNÀSSAR, ELS HOTELERS I 110.800 PERSONES ATURADES

Incansable i irritant per als poderosos, com sempre, Tomeu Bennàsar parlava i llampant aquest cap de setmana a una entrevista de Llorenç Capellà al Brisas, i ens recordava la indignant servitud de la classe política balear als hotelers, dels quals ben poc es pot esperar

Evidentment, Bennàssar es referia als quatre de sempre, als innombrables, als que dicten massa sovint la política i l'economia, però sobretot el destí d’aquesta comunitat autònoma de milió i pico d’habitants. Així ho venen fent des de fa més de tres dècades.

Les paraules d’en Tomeu arriben al mateix temps que les dades de la EPA, que situen en 110.800 les persones sense feina. Tot un rècord que no pot ser menystengut per part de ningú, però sobretot per aquells i aquelles qui ens consideram d’esquerres.

No és casual el que està passant. Tomeu Bennàssar remarca, i ho compartesc, no sols que aquests quatre empresaris han contribuït ben poc a la cohesió social, la cultura o el medi ambient (ans al contrari), sinó que tenen la major part dels seus interessos fora de les Illes, a nous paradisos de nova explotació indiscriminada. Per tant, no sols no es pot esperar res d’ells, sinó que no podem permetre que en moments de crisi, siguin ells els qui tornin a menar el barco d’aquest arxipèlag cap al port dels seus beneficis, poc compatible amb el benestar de la majoria.

De fet, els hotelers han aconseguit, amb el Decret "Nadal", el que volien (tot i que al final han estat altres sectors els que se’n podran beneficiar de l’agilització administrativa), com sempre demanen més (subvencions a fons perdut), però han retardat, amb l’excusa de la crisi, l’apertura dels hotels enguany. Ben poc els importen les conseqüències reals i directes sobre els seus treballadors i treballadores. A un altre nivell, és més o menys allò que s’ha fet amb els bancs, que no és ni més ni menys que injectar-los els diners del tothom perquè facin el que vulguin.

Hauríem de prendre nota, i fer cas en Tomeu. Ja està bé que el present i el futur d’aquesta terra el decideixin entre quatre.