Màquina traductora

diumenge, 21 de febrer del 2010

DE BLOC, PSM I COALICIONS...

Ahir, el PSM va celebrar a la seva Assemblea de militants. El resultat, 45% a favor de fer coalició electoral amb Els Verds, 55% a favor d'obrir la negociació de futures coalicions amb ERC, Entesa i EU. D'entrada, valoració positiva, un resultat ajustat, però una oportunitat més perquè el Bloc es reediti.

Per contra, la militància va votar també, per separat i a proposta de l'executiva, les condicions que imposava a cada un d'aquests tres partits, que si més no s'ajusta a la informació publicada per Diari de Balears: a Entesa, que es tornin a integrar al partit; a ERC, que es disolguin, i a EU, que renunciem al nostre referent federal (...). En síntesi, el PSM s'ha situat al centre de la política, i obliga tots els altres a acceptar les seves condicions, unes condicions que es basen sobretot en el "benestar" de la seva organització, que no s'hauria de confondre amb els interessos del país. Unes condicions, a més, que per venir d'un partit sobiranista, no respecten en absolut la sobirania dels altres partits, i parl ara pel que respecta a EU.

Les coalicions electorals es fan per treure el millor resultat electoral possible per als coaligats i, en funció del context, incidir al màxim i si es pot, governar. Per tant, allò més important per fer una coalició és la coincidència política, el programa, i sobre aquest punt, va ser (i és) relativament fàcil posar-nos d'acord PSM, ERC, EV i EU, tant per fer Progressistes el 2004, com per fer el Bloc el 2007. Això, al cap i a la fi, és el que interessa als electors, i no si a la coalició, ara som més amic d'aquest o d'aquell, o si ara m'agrada més anar amb aquests, o si a tu et tocaria més tros del pastís que a mi...

L'altra qüestió important, tant o més que el programa, és el context polític. Potser si el context fos un altre, cap partit no es plantejaria fer cap coalició, i ens podríem permetre el luxe d'haver de barallar-nos i donar comptes només "als nostres", però no crec que sigui el cas. Els partits poden fer assemblees i congressos obviant aquest context, i crec personalment que el context que vivim avui dia a Balears és un context ben excepcional. I que com deia fa uns dies a un altre article, s'ha iniciat un canvi de cicle polític important i de recomposició d'espais en aquesta Comunitat.

Ara per ara, les úniques majories possibles el 2011 són o la del PP (amb UM, si sobreviu al seu cataclisme i a la desconnexió del poder), o la del PSIB amb la resta de forces de l'esquerra, el Bloc i Eivissa pel Canvi. Per això, insinuar la liquidació d'una coalició com el Bloc, que d'entrada va permetre el 2007 frenar l'entrada del PP als governs, i poder treure tota la "merda" que hi havia a l'anterior legislatura, és si més no una irresponsabilitat, per la qual ens passarien factura tots els votants d'esquerres, adscrits o no a qualsevol dels partits del Bloc. Podem dir que no és cosa nostra, però fins i tot el PP al seu congrés establirà la seva estratègia electoral a partir d'això: que hi hagi Bloc, o que no n'hi hagi.


Potser ens estem equivocant amb el debat sobre les coalicions, i potser la resposta més òptima a una situació com la que vivim a Balears -i sobretot, depenent de l'actitud del PP i UM a l'oposició-, sigui plantejar des de ja una aliança preelectoral del conjunt de l'esquerra a Balears, una coalició "a l'eivissenca", que converteixi la indignació col·lectiva de la gent d'esquerres en una aposta clara i necessària pel canvi i la regeneració democràtica. Potser hauríem de tornar a parlar de política i deixar-nos de misèries.

8 comentaris:

Toni Baos ha dit...

...casi res!. Tots esperam que es rediti el bloc sense escuses, barreres o fronteres. El bloc, sinzillament, serà una coalició d'esquerres d'aquí, amb capacitat de millorar el present perquè té pensament de futur. I si el PSM ens posa escuses, tambe se les posen a ells mateixos...
Salut David. Salut i bloc!

Anònim ha dit...

Feu BLOC i decantau els intrasigents i personalistes. Mem si l'esquerra som capaços de governar-nos...

Anònim ha dit...

Totalment d'acord

Anònim ha dit...

Per exemple, Eber que censura els comentaris al seu blog...

Vicente Juan ha dit...

El PSM, donant el vot als seus militants mitjançant una Assemblea General, ha presentat les seues condicions a la resta de partits polítics propers.

Ara toca escoltar i conèixer quines són les respostes de la resta de partits implicats. I al mateix temps, quines són les condicions que la resta de partits exigiran al PSM. Ja que hi som, podem començar a conèixer les respostes i les condicions d'Esquerra Unida.

Anònim ha dit...

Estic amb tú, David. Crec que al PMS no li va bastar el resultat de les eleccions generals per adonar-se que el centre polític del bloc passa per EU. El nacionalisme i únicament el nacionalisme no basta per fer un programa, i EU ho té clar. Per això els votants incondicionals d'EU no fallen, ni fallarem si us obliguen a anar sòls a la batalla.
El federalisme significa l'envergadura del projecte d'EU. El localisme del BLOC pot defraudar a molts votants d'esquerres que som internacionalistes. Que miram més enllà de les banderes i les llengües.
Força David, aguanta.
Jordi

Anònim ha dit...

Demasiado tarde David,más del 50% de votantes de IU nos da más asco los insultos y las miserias de esquerra republicana que cualquier otra cosa.

Anònim ha dit...

Unitat amb la diversitat: ho vull per a mi a ca meva (discutim per posar-nos d'acord), ho vull per a les nostres Illes (discutiu tot el que volgueu per arribar a concretar estratègies comunes) però unitat a l'esquerra vertadera, la del Bloc. Endavant!