Màquina traductora

dimecres, 15 de juliol del 2009

CISJORDÀNIA, RAMALA I EL MUR. EXCENTRICITAT I DISBARAT.

Avui hem anat amb l’equip de la UNRWA, ben prest al matí, a la supervisió de l’apertura de diferents check-points (punts de control) de Jerusalem una ciutat que, per cert, es suposa que hauria de ser baix jurisdicció palestina, però està baix la jurisdicció dels altres. Si no fos per aquesta supervisió, el control, la humiliació i les agressions als que volen passar el mur serien permanents. De fet, és ja indignant que s’aixecàs un mur que, amb l’excusa de la seguretat, expolia les terres de moltíssimes famílies, les xapa, i divideix pobles sencers, impedint fins i tot l’entrada d’ajuda humanitària.

Algunes fotos de la jornada d’avui:

1. Grup de pagesos intentant entrar a les seves terres, que han quedat a l’altre costat del mur, als assentaments colons.- Només ho poden fer a les vuit del matí, que ja fot un sol important. Però a més els guàrdies fan tot el que poden per putejar-los: arribar tard, o simplement no arribar, no deixar-los entrar ni cotxes, ni tractors ni cap mena de maquinària, no reconeixer-los la titularitat de les terres, recuperar el dret de l’imperi otomà per justificar la cessió de terres als colons… Pensa pitjor, i encertaràs…









2. “Llengu
a” del mur, amb una casa palestina que ha quedat davora l’assentament colon de Givon Hahadasha.-No es veu molt bé, però hi ha una casa palestina bastant humil que ha quedat gairebé enmig d’aquest assentament, i el mur fa una espècie de llengua amb mesures especials de seguretat només per a una sola família pagesa. Surrealista…









3. De via principal de comunicació a camí semi-privat per a un assentament.- La carretera que unia històricament Jerusalem i Tel-Aviv ha estat tallada amb el mur i un check-point. A l’altre costat del check-point, el camí ara acaba a un nou assentament de colons. Per cert, s’hi arriba per sistema de carreteres subterrànies que s’anomena fabric of life.









4. Ramala, futura capital palestina?.- Sembla que Ramala, davant el fet que Jerusalem, tanmateix i a pesar dels acords, és baix control israelià de fet, fa punts per acabar sent la futura capital palestina… Hi ha el quarter general de l’Autoritat Nacional Palestina, però… serà la decisió correcta?










5. Camp de refugiats de Qalandiya, a la vora de Jerusalem.- si el voleu veure, haureu de passar el mur…