Màquina traductora

dijous, 17 de desembre del 2009

EVO MORALES I HUGO CHÁVEZ A COPENHAGUE

Els presidents de Bolívia i Veneçuela, països de l’Alba, han tingut l’habilitat de convertit la cimera de Copenhague en un fòrum contra el capitalisme. No era difícil, ja que a pesar de les campanyes mediàtiques contra els líders de l’esquerra latinoamericana, ambdós varen parlar ahir ben clar, sobre el canvi climàtic i les seves causes.

Chávez va afirmar que el responsable del canvi climàtic és el capitalisme, replicant el lema de les mobilitzacions al carrer, i va arribar a dir que "els rics estan destruint el planeta, deu ser perquè tenen pensat anar-se'n a un altre", i que "si el clima fos un banc, els països rics ja l'haurien salvat". També va recordar que la responsabilitat en les emissions dels països rics és més gran, ja que "el 7% de la població emet el 50% dels gasos d'efecte hivernacle, mentre el 50% de la població més pobre només n'emet el 7%".

Evo Morales, per la seva part, va reivindicar l’obligació de defensar la Mare Terra, i va insistir en què el canvi climàtic és un efecte del model de desenvolupament capitalista. “Si volem salvar la terra la humanitat no té altra alternativa que acabar amb el sistema capitalista”, va dir el company Evo, que va parlar també de la necessària “cultura de la vida” davant la “cultura de la mort” del capitalisme, que “només vol salvar la meitat dels éssers humans”.

Molta veritat, enfront de tanta hipocresia dels mandataris dels països rics. Però també propostes, com el pagament del deute ecològic dels països rics amb els països pobres, la creació d ‘un Tribunal de Justícia Climàtica per jutjar els països contaminants i compromisos clars de reducció d’emissions.