Màquina traductora

dimarts, 20 d’abril del 2010

CANVI CLIMÀTIC: EVO MORALES VS. AL GORE

Aquests dies es celebra a Cochabamba (Bolívia) la Conferència Mundial dels Pobles contral el Canvi Climàtic, a iniciativa d'Evo Morales, president de l'Estat plurinacional de Bolívia, feta pocs dies després de la fracassada Conferència de Copenhague del passat mes de desembre.

Fins a la data, de Kyoto a Copenhague, els compromisos han estat els grans absents a les trobades internacionals, ja que són molts els interessos econòmics estratègics al voltant de la reducció d eles emissions de gasos d'efecte hivernacle. I això, a pesar que d'ençà que Al Gore va presentar el seu treball “Una veritat incòmoda”, on en síntesi, a més de mostrar les greus conseqüències del canvi climàtic que ja només s'atreveixen a negar personatges com el “primo de Rajoy”, adverteix del greu perjudici que pot tenir per al sistema capitalista la no-introducció de mesures correctores.

Diversos governants dels països del Sud, entre ells Evo Morales, varen avisar a Copenhague que el problema de fons no era el canvi climàtic, sinó un sistema basat en l'obtenció del màxim benefici a costa del que sigui, i en el menor temps possible, un sistema que ens ha duït al límit del col·lapse ecològic i humà. Que així, amb aquesta filosofia, ens hem carregat el planeta i a bona part dels seus habitants. Que el canvi climàtic no és, doncs, una causa sinó un efecte d'aquesta manera de funcionar, i que el que s'ha de canviar és aquesta manera de funcionar, és a dir, el capitalisme.

La diferència entre Al Gore i Evo és que el primer proposa compromisos contra el canvi climàtic per preservar el neoliberalisme i el sistema establert, i el segon, un model alternatiu per viure amb harmonia amb la naturalesa, acordar una Declaració Universal de Drets de la Mare Terra, treballar amb mecanismes que permetin la realització d'un referèndum mundial sobre el canvi climàtic i desenvolupar una proposta per a la creació d'un Tribunal de Justícia Climàtica. De tot això i més es parlarà aquests dies a Cochabamba. Em quedo amb la veritat d'Evo, molt més incòmoda que la d'Al Gore.


4 comentaris:

Luis Barrera ha dit...

Pues entonces estarás de acuerdo con lo que ha dicho Evo Morales: los transgénicos producen homosexualidad y calvicie. Las declaraciones del presidente boliviano en la inauguración de la Conferencia Mundial de los Pueblos sobre el Cambio Climático y los Derechos de la Madre Tierra no tienen desperdicio.

David Abril ha dit...

A Luís... Lo que dijo ESTRICTAMENTE Evo Morales (otra cosa es que como siempre, se manipulen las declaraciones de quienes incomodan) es que el pollo que comemos está cargado de estrógenos, de hormonas femeninas que influyen incluso sobre nuestro cuerpo. Y es del todo cierto.

Pau ha dit...

SI si , Vamos dandole eco a las mentiras del GRUPO PRISA, encima tergiversando la verdad ya que Evo no dijo eso, MANIPULADORES!!!!

Alguien a leido alguna noticia de esta cumbre en algún periódico?!?!?!? Yo no....

Esteban ha dit...

Jo tampoc he vist rés a les notícies... (tampoc en veig massa de "oficials"!). Però aquest ha de esser el camí, com m´agrada la noció d´un referendum mundial sobre canvi climàtic, encara que domés es realitzés de manera parcial o incompleta, a nivell simbòlic tendria moltíssima força, i a nivell de espabilar l´opinió pública mundial per el fet de participar a un referendum, també... Encara que se fes de manera parcial -reconeguent quines poblacions s´han pogut expressar i quines no- seria una acció molt progressista.