Màquina traductora

diumenge, 9 de gener del 2011

BALEARS-TUNIS CONNECTION


Les pujades de preus i l'atur han tret al carrer milers de persones a Tunísia, que s'han saldat ahir amb la mort de dos joves a Thala, a la frontera amb Algèria. Les protestes es varen endurir a finals de 2010, després que un jove sense feina s'immolàs com a protesta i mors el passat 17 de desembre. Només a la ciutat de Bou Salem, amb només 20.000 habitants, l'any passat es suïcidaren 11 joves en atur.

Es tracta de les protestes socials més dures al país d'ençà del 1984, ja que amb la crisi econòmica l'atur ha augmentat, sobretot entre els sectors de joves amb estudis, i amb l'atur l'empobriment de la població i l'emigració, cap a Europa però molt especialment cap al país veí d'Algèria, on les protestes també s'hi han fet extensives.

El dictador Ben Alí governa el país des de fa 23 anys amb el suport incondicional d'occident. De fet, els interessos del capital hoteler balear són evidents a tota la costa tunisina, que pateix un desenvolupisme molt semblant al de la “balearització” que no contribueix al benestar de la població perquè el control econòmic està en molt poques mans.

Són molts els pobles i ciutats tunisins i algerians que surten al carrer de manera espontània des de fa tres setmanes en protesta per la repressió policial, la tortura i les agressions, molt especialment a periodistes i missers que han intentat denunciar aquesta situació. L'únic resposta pública del règim de Ben Alí ha estat que les protestes han d'aturar perquè es pot donar una mala imatge als turistes, i els interessos turístics corren perill. Us sona?

Aquests dies s'han fet públiques les dades de competitivitat del turisme balear, que sembla que són molt bones. I això que no comptava amb les “inversions” a Tunis, on el turisme, vista la resposta social i l'absència de drets per a la seva gent, deu ser ben competitiu. I tanmateix, tot va a parar a la mateixa caixa.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Enhorabona pel post. El jovent es suïcida i encara ni així se'ns desperta la consciència...

David Abril ha dit...

...Així és, ni amb la gent suïcidant-se som capaços de reaccionar, mentre els governs dels estats es concentren en donar "confiança" als mercats.

La confiança que han perdut els ciutadans i ciutadanes en la política, però fins i tot en les seves pròpies vides. Aquí potser l'índex de suicidis no és tan alt, però sí que hi ha una alta taxa de gent medicada amb antidepressius.

Salut!