Màquina traductora

diumenge, 1 de març del 2009

DES DE LA TERRA D'ABDELKRIM


Aquests dies passats he estat al Nord de Marroc, al Rif, amb la gent del grup RIF (un grup d´ongs i sindicats de les Illes implicats en la solidaritat i la cooperació amb organitzacions socials d´allà).


Cada vegada estic més convençut que les fronteres existeixen en els nostres caps, però van contra la tendència bioantropològica (tant que agrada parlar de Darwin, no?) de cercar una millor vida, com fan els mateixos ocells… Està clar que si hi hagués un món més just, serien pocs els que volguessin viure enfora de la seva terra, la seva família i els seus amics. I aquí hi ha una part important de la nostra responsabilitat històrica, en aquest cas, en relació al Nord de Marroc, antic protectorat espanyol, que Franco va utilitzar de camp de pràctiques per al seu assalt anys després contra la República democràtica.


Acabo amb unes paraules d´Abdelkrim, molt pertinents per al temps que corren: “Ja és hora de què Europa, que ha proclamat al segle XX la seva voluntat de defensar la civilització i elevar la humanitat, faci passar aquests nobles principis de la teoria a la pràctica…”… Us sona?


La foto de la frontera també és clandestina, ja que en teoria no es podia fer.