Màquina traductora

divendres, 29 de gener del 2010

HA TOCAT FONS, A BALEARS, LA CRISI?

Segons Carles Manera, la crisi global que també ha afectat Balears intensament en el darrer any i mig sembla que comença a alleugerir-se, ja que "hi ha un tímid però tangible repunt de l'economia". Potser és una bona notícia, i tanta sort que els "brots verds" que Manera ha descrit amb un altre eufemisme, siguin certs.

2010 ja ha estat augurat per Manera com un any de "creixement negatiu", xifrat per ara en -1,5%. El decreixement no té perquè ser negatiu o, si més no, no tenir conseqüències socials ni ambientals negatives, si en el còmput global, creixen sectors econòmics i productius com l'atenció a les persones (per exemple, mitjançant el desenvolupament de la llei de dependència) o les energies renovables, que poden generar molts llocs de feina.

Per això, no s’ha de deixar de recordar que fins que no es canvïi el model econòmic, el model de desenvolupament, ni tan sols un creixement econòmic garantirà, entre altres coses, feina per a les 100.000 persones que ara no la tenen, ni per als joves que abandonen l'educació obligatòria, la formació professional o la Universitat. S'ha d'establir, des de la concertació social, una estratègia que generi sinèrgies clares entre el sector turístic, la nostra primera font de riquesa, i els altres sectors econòmics, també els potencials, en una perspectiva solidària i sostenible. Perquè independentment del creixement o decreixement econòmic, tothom a Balears ha de tenir dret a viure dignament.

1 comentari:

Anònim ha dit...

"La humanitat es comporta com una plaga. Tenim barreres biològiques que ens impedeixen ser previsorts i aturar el nostre creixement."
José María Bermudez de Castro, entrevistat al "Público" d'avui:
http://www.publico.es/ciencias/290392/seres/humanos/plaga/planeta