Màquina traductora

diumenge, 13 de juny del 2010

ECOTAXA TEUTONA

A Mallorca no ha caigut massa bé la idea de la cancellera Merkel de crear una ecotaxa aèria, que gravarà tots els vols que parteixin o tenguin com a destinació el territori alemany. Em sembla una decisió lloable, un exercici de sobirania d'un Estat davant la tirania del BCE i les instàncies financeres internacionals, que en els darrers temps deixen poc o cap marge de decisió en economia als representants polítics democràtics. L'única crítica que se li pot fer és que no és una mesura massa coherent amb els paràmetres de la dreta política i econòmica que representa la cancellera, però ja ens va bé.

No m'importa si els diners que treguin (es calculen uns 1.000 milions per any, dels quals uns 50 provindrien dels vols amb connexió amb Mallorca) els destinen a polítiques ambientals o socials, a mantenir l'Estat del benestar a Alemanya. Tanta sort per als alemanys i alemanyes i tanta sort que aquí hi hagués la valentia de fer una cosa semblant. El Bloc ho ha intentat des del Govern, amb resistència del PSIB, i amb un més que probable rebuig de la dreta al Parlament, supeditada com sempre als interessos econòmics dels poderosos.

La qüestió és: faran els hotelers balears una protesta formal a la Merkel? Recorreran la decisió al Tribunal de justícia europeu? Faran una campanya de boicot als protuctes alemanys? La meva opinió és que no. De fet, hauríem de començar a pensar en com pensen repercutir hotelers i touroperadors els costos que pugui suposar el nou impost en termes de producte turístic, i tot indica que la manca d'imaginació i de visió responsable (de país, si voleu) de molts faran que s'aposti encara més pel tot inclòs i per mantenir els preus d'un producte barat, que precaritzi encara més els treballadors i treballadores del sector i no generi cap mena de sinèrgia amb altres sectors econòmics.

De aquellos polvos, estos lodos, que diria algú. Si el PP i UM no haguessin derogat l'ecotaxa instaurada pel Pacte d'esquerres a l'anterior legislatura, l'acumulat des de 2001 (uns 25-30 milions d'euros per any) seria superior als retalls que ara ens obliguen a fer als comptes públics. O fins i tot la Merkel hagués tingut dubtes a l'hora de plantejar el que ha plantejat de cara als vols cap a Mallorca... I ara, què?


1 comentari:

Anònim ha dit...

Estimado david abril, yo no soy militante de iu, me llama la atención que a dia de hoy sigas vinculado I LOVE IU, parece contradictorio que uno que abandona iu siga queriendo participar en un foro de iu, traduzco literalmente al castellano I love iu y queda claro que tu posicionamiento es todo lo contrario has dejado de quererla, con todos mis respetos te aconsejo que abandones este foro, aún es más yo te seguiré leyendo estés donde estés, no soy ningún sectario ni radical, simplemente te deseo lo mejor en tu vida politica.