Màquina traductora

dilluns, 16 de novembre del 2009

“TOT INCLÒS”... MENYS LA DIGNITAT

Coincidint amb la compareixença de MAM al TSJB (això sí, per donar la seva “opinió” sobre el que va passar amb Can Domenge), Rajoy anuncia un decàleg de mesures per regenerar el país, sense regenerar el PP. Perquè per lluitar contra la corrupció, el primer que s’ha de fer segons el líder del PP és denunciar les mentides (sobre corrupció) que pesen sobre aquest partit, que és l’únic “projecte de canvi” a Espanya... Campi-qui-pugui!

Em preocupen també les previsions que fa la UIB sobre l’augment del “tot inclòs” per a 2010 a Balears, de fins al 25% del total de les places hoteleres és. Un avenç tan significatiu del “tot inclòs” predetermina i configura el model turístic i de desenvolupament, que es reestructura de bell nou per la voluntat dels grans hotelers i dels touroperadors, al marge del diàleg social i del que és més important: dels milers de treballadors i treballadores afectats per una crisi econòmica que s’ha saldat amb el tancament anticipat de molts hotels amb l’excusa de la crisi.

Per això, és més urgent que mai la necessària intervenció pública en la gestió de la promoció turística i la creació d’un touroperador propi que vetlli pels interessos generals, i no només pels interessos del sector, un sector que és molt més que els grans hotelers: hi ha petits hotelers, treballadors i treballadores de l’hoteleria i dels serveis i negocis que envolten l’activitat turística... Un augment del “tot inclòs” pot tenir uns efectes perniciosos sobre els interessos i les perspectives de tots aquests col·lectius.

No vull acabar avui sense expressar la solidaritat més fraterna amb Pedro Barbadillo, a qui la policia marroquí va retenir el divendres, juntament amb el reporter Pedro Guillén i l’activista saharahuí Aminatou Haidar, a la seva arribada a l’aeroport d’El Aaiun. Anaven a fer un reportatge sobre el Sàhara, i de bell nou l’excusa de la seguretat ha servit per carregar-se la llibertat d’expressió i el clam del poble saharauí. Aminatou, des de Lanzarote, ha començat avui una vaga de fam, ja que no la deixen tornar al seu país.