Màquina traductora

divendres, 29 d’abril del 2011

INJUSTÍCIES ECONÒMIQUES

Justament el mateix dia que el govern central anunciava, aquesta setmana, que bloquejarà els 240 milions d'euros compromesos amb Balears per millorar el finançament de la nostra Comunitat (una qüestió de justícia, i encara molt lluny de cobrir el deute històric de l'Estat central amb les Illes), el banc de Santander anunciava que en el primer terç d'enguany, de 2011, el seu benefici net ha estat de més de 2.000 milions d'euros, eś a dir, molt a prop del que suposa el total del pressupost públic de la nostra Comunitat per a un any.

Resulta immoral que en plena crisi els bancs segueixin amb uns nivells màxims de benefici, i que el govern de ZP, suposadament d'esquerres, no només no toqui la banca ni els poders financers, ni els paradisos fiscals, però sí s'ataqui les Comunitats autònomes i el seu ja precari finançament, juntament amb els dels municipis.

I avui, alhora que es coneixien les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), el consell de Ministres aprovava un pla que amnistia els empresaris que han afavorit la contractació en negre, donant-los la possibilitat de regularitzar els treballadors i treballadores que tenen contractats il·legalment abans del mes d'agost, enlloc de reforçar (o de transferir-nos) la inspecció de treball i sobretot, de lluitar contra un frau fiscal que només en el cas d'Espanya, i pel que fa a paradisos fiscals, es xifra en més de 8.000 milions d'euros.

Per acabar (o per tornar a començar), pensau que diumenge és 1er de Maig.

dimarts, 19 d’abril del 2011

80 KM/H? SÍ, GRÀCIES!


La limitació de velocitat a 80 km/h que va entrar ahir en vigor al tram de la via de cintura abans d'arribar al túnel de Gènova és una mesura necessària, però insuficient. Cal recordar que reduir la velocitat a una via tan transitada com és la Via de Cintura és més que necessari per reduir l'accidentabilitat, així com per reduir els índexs de contaminació.

De fet, no és que ho digui jo, o IniciativaVerds, sinó que a la darrera reunió del Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire a Palma, on estan presents diferents departaments del Govern i de l'Ajuntament, es va acordar per unanimitat, per respondre davant dels resultats de les medicions de contaminants fetes a diferents puns de la via de cintura (Son Moix, Son Hugo, Germans Escales) proposar al Consell de Mallorca, com a organisme competent, la reducció a 80 km/h de la velocitat a tots els accessos a Palma.

Fa cosa d'un mes, quan encara era Director general de canvi climàtic, vaig remetre una carta al Director insular de carreteres del Consell treslladant l'acord i recordant, en base a la Llei 34/2007 de qualitat de l'aire i protecció de l'atmosfera, que aquesta mena de mesures contingudes als Plans de millora de la Qualitat de l'Aire a les ciutats com Palma són d'obligatori compliment en el planejament, i que de no aplicar-se, s'ha de motivar i treure a exposició pública.

Així, doncs, que quedi clar: 80 km/h, sí, i a tota la Via de Cintura!

dijous, 14 d’abril del 2011

14 D'ABRIL


Un 14 d’abril, a 80 anys de la proclamació de la II República, és un bon dia per reprendre aquest blog, que tenia abandonat les darreres setmanes, tancant temes abans de deixar la Direcció de canvi climàtic i preparant la pre-campanya...

A la gent que m’heu conegut a la Conselleria, però a tothom en general, vos deix una foto que em varen treure dissabte passat, al Puig de Santa Magdalena, a Inca. S’hi pot veure damunt la badia d’Alcúdia, per cortesia de l’anticicló que hem tingut a Mallorca aquests dies, el nigul de contaminació (i CO2) de la central tèrmica.

Estaria bé, com diu una companya, que les emissions fossin de colors per veure els efectes de les nostres accions i els nostres consums però sobretot, per ser conscients de la urgència de fer alguna cosa.

Els canvis, com a la República, sempre duen fortes resistències, sobretot per part dels poders establerts. Però el poder de tots nosaltres, com ens acaben de demostrar a una altra illa-pais d’Europa, a Islàndia, és imparable si som capaços de posar-nos d’acord i lluitar plegats. No hi tenim res a perdre, i tot està per guanyar.

I una cançó, d’en Pedro Guerra, CONTRA EL PODER... Una penyora per deixar dit això, que queda molt a fer, però que s’ha de canviar la lògica de les coses.